Låt oss klara den gröna omställningen tillsammans – alla tjänar på hållbar verksamhet
Vi är övertygade om att mänskligheten kommer att hitta sätt att ta hand om vår planet. Hållbarhet innebär inte bara att ta hand om miljön, utan även om människors välbefinnande.
Hållbarhet och lösningar med låga koldioxidutsläpp håller snabbt på att bli förutsättningar för fastighetsmarknaden
Är du redo att vända hållbarhetskraven till din fördel? Vi är här för att hjälpa dig!
Vi tydliggör virrvarret av utmaningar och ESG-krav. Vi samarbetar med dig för att välja hållbarhetsmål och hjälper dig att nå dem.
Vi hjälper dig att välja rätt riktning, finna optimala lösningar som passar din budget och integrera dem.
Vi samarbetar med dig för att välja hållbarhetsmål och hjälper dig att nå dem.
Marknadsundersökning: fastighetsinvesterare leder vägen inom miljömässig hållbarhet i byggprojekt
Enligt en marknadsundersökning om miljömässig hållbarhet som har genomförts av Granlund sätts tydliga miljömål sällan upp för byggprojekt. Det finns utrymme för förbättringar i fråga om hur implementeringen följs upp.
Vi är ledande när det gäller hållbarhet i fastighets- och byggsektorn
150+
Mer än hundra hållbarhets- och energikonsulter
400
Hållbarhetsorienterade byggprojekt varje år
60
NPS för Granlunds hållbarhetstjänster
Säg nej till grönmålning!
Våra tjänster har alltid en riktig effekt på din hållbarhet. Vi utför inte åtgärder som innebär grönmålning.
Istället för att bara producera dokumentation som samlar damm i arkivet, så hjälper vi dig att faktiskt nå dina hållbarhetsmål.
Lagstiftare och investerare kräver hållbarhet.
Mot koldioxidneutralitet – och ännu längre
Företag och organisationer i fastighets- och byggsektorn har allt oftare som mål att inrätta en verksamhet med låga koldioxidutsläpp eller som är helt koldioxidneutral. De mest ambitiösa aktörerna pratar redan om kolnegativitet. Medlen för att nå dit finns redan, men för att nå målen krävs en systematisk och övergripande översyn av åtgärderna för att minska utsläppen.
I strid med vanliga uppfattningar kostar byggnation med låga koldioxidutsläpp inte alltid mer än konventionell byggnation. Tvärtom kan miljövänliga lösningar i projektering och materialval minska livscykelkostnaderna.
I byggbranschen uppnås önskat resultat när låga koldioxidutsläpp eller koldioxidneutralitet sätts upp som mål redan innan själva planeringen inleds.
I befintliga fastigheter ger ett systematiskt och övergripande tillvägagångssätt de bästa resultaten när det gäller att minska miljöbelastningen. När utsläppen har kartlagts är nästa steg att ta reda på hur de kan minskas på det mest effektiva sättet. Det är viktigt att fokusera på de största och mest snabbverkande utsläppsminskningsåtgärderna.
Färdplan mot koldioxidneutralitet
Ett välskött koldioxidneutralitetsprojekt ger besparingar och förbättrar företagets konkurrenskraft.
Datadriven hållbarhetshantering
Kraven på ansvarighet har ökat stadigt under de senaste åren, och ökad reglering kommer att medföra fler skyldigheter för företagen. Mängden data som måste hanteras inom företagsansvaret är redan stor och ofta fragmenterad, vilket kan göra det svårt att hantera.
Med databaserad hållbarhetshantering löser vi utmaningarna med datahantering och inför bästa praxis inom branschen i din hållbarhetsrapportering. Vi hjälper dig att hantera dina hållbarhetskrav och håller dig uppdaterad om förändringar i lagstiftningen och marknaden. Med aktuell information är det lätt att planera åtgärder för att utveckla hållbarheten.
Vi hjälper dig att hantera dina hållbarhetskrav och håller dig uppdaterad om förändringar i lagstiftningen och marknaden.
1.
Nulägesundersökning
2.
Handlingsplan till stöd åt ledningen
3.
Kontinuerlig uppföljning
Uppfyller er fastighetsportfölj EU:s taxonomikrav?
I EU:s taxonomi definieras hållbarhetskriterier för miljömässigt hållbara investeringar. För att efterleva taxonomin måste affärsverksamheten ge en betydande begränsning av eller anpassning till klimatförändringar utan negativ inverkan på andra miljömål. I ett första skede gäller skyldigheten att rapportera om efterlevnad av taxonomin för finanssektorn och större företag, men effekterna kommer snart att återspeglas i sektorn som helhet.
Enligt prognoserna kommer en tredjedel av investeringarna redan år 2025 att göras i ESG-investeringsobjekt som bedömts vara hållbara. När finansiärer letar efter hållbara investeringsobjekt kommer värdet av och likviditeten hos fastigheter som uppfyller kraven i taxonomin att öka.
Cirkulär ekonomi är en nödvändighet
Den cirkulära ekonomin är också på väg till fastighets- och byggsektorn. Utgångspunkten är att alla resurser ska låtas cirkulera så effektivt som möjligt, vare sig det gäller energi eller material.
Om perspektivet är jordens bärkraft är den cirkulära ekonomin en nödvändighet, eftersom byggsektorn tillsammans med infrastrukturbyggnation förbrukar cirka 40–50 % av världens råvaror globalt. Vid sidan av en koldioxidsnål ekonomi är den cirkulära ekonomin ett effektivt sätt att minimera byggbranschens negativa effekter.
Som ett företag specialiserat på installationsprojektering är den cirkulära ekonomin särskilt väl synlig på Granlund inom energilösningar: energiåtervinning beaktas i praktiskt taget alla våra projekt som i någon utsträckning rör energisystem.
I framtiden kommer ännu smartare materialanvändning stå högt upp på dagordningen. Den cirkulära materialekonomin förstärks av en växande tillgång på information om byggmaterial och deras miljöpåverkan. Läs mer om den cirkulära ekonomin: Den cirkulära ekonomin kommer att bli vanlig inom byggande.
I byggbranschen är den cirkulära ekonomin nära kopplad till minskade utsläpp och koldioxidavtryck. Till exempel kan vår beräkning av koldioxidavtryck användas för att avgöra om en fastighet ska rivas och byggas upp från början, eller om det bästa alternativet vore en renovering av den befintliga byggnaden.
Fokus på fastighetsanvändarnas välbefinnande
Hållbarhet handlar även om välbefinnande, hälsa och säkerhet för fastighetens användare. Alla bygg- och utvecklingsprojekt och fastighetsförvaltningslösningar ska syfta till att skapa miljöer där människor mår bra.
Forskning visar att människor presterar bättre, samarbetar bättre och fattar bättre beslut i behagliga lokaler. Komforten inomhus förstärks till exempel av en optimerad luftkvalitet, belysning och ljudmiljö. Det är också viktigt att säkerställa att en byggnad betjänar alla jämlikt.
Vi är väl insatta i både fastigheter och deras installationsprojektering och vi vet hur viktiga byggnader är för människors välbefinnande. Våra färdiga koncept och digitala verktyg bidrar steg för steg till utvecklingen av välbefinnande och en god användarupplevelse.
Anpassningsförmåga är hållbarhet
Byggnader kan inte längre projekteras och byggas för att tjäna ett enda syfte. Att säkerställa flexibla lokaler handlar om att skapa hållbarhet för framtiden. På så vis kan man vara säker på att en byggnad tillgodoser föränderliga behov från verksamheten, arbetet och fastighetens användare även i framtiden.
Vill du diskutera ämnet mer detaljerat? Kontakta oss
Tytti Bruce-Hyrkäs
Tytti Bruce-Hyrkäs har lång erfarenhet som expert i fastighets- och byggsektorn. Hon har också exporterat finsk kolneutralitetsexpertis runt om i världen och arbetat med ledande experter på området i dussintals länder.
Tytti Bruce-Hyrkäs har också lång erfarenhet av utvecklingsarbete inom detta område. Hon har bland annat varit delaktig i att utarbeta finska miljöministeriets färdplan mot koldioxidsnålt byggande som introducerar hur byggnadens miljöbelastning över hela livscykeln kan användas i styrningen av byggsektorn.
Utöver detta arbete är Tytti Bruce-Hyrkäs ordförande för Green Building Council Finlands kommitté för koldioxidsnålt byggande i samarbete med cirka 60 specialister från byggsektorn.
Maila Herva
På Granlund handlar ett hållbart agerande om att ta ansvar för kvaliteten i den egna verksamheten och för miljön. Det är viktigt att hållbarhet finns i vår vardag.
Granlund har varit en pionjär inom Lean-strategier i fastighets- och byggsektorn. Enligt Maila Herva finns det fortfarande mycket utrymme för förbättringar inom Lean-influerade strategier och verksamheter i projekterings- och byggsektorn.
För närvarande ligger fokus på mildring av klimatförändringar i Maila Hervas arbete. Granlund har tagit, och kommer att fortsätta att ta, stora steg för att minska utsläppen. Målet är att bli ett koldioxidneutralt företag.
Men det arbete som Granlunds experter utför med sina kunder är av avgörande betydelse för att minska utsläppen. I kampen mot klimatförändringarna spelar installationsteknik en viktig roll. Granlunds mål är att maximera företagets handavtryck, alltså maximera den utsläppsreducerande effekten från kundernas anläggningar och projekt.
Goda förutsättningar för hållbar tillväxt uppstår när medarbetarna mår bra och trivs med sitt arbete och arbetsmetoderna och utrustningen är i sin ordning.
Vår andra styrkor
Energi
Energi har varit kärnan i vår verksamhet under hela vår mer än 60 år långa existens. Vi har utökat vårt koldioxidhandavtryck till hela fastighetens livscykel.
Produktivitet
Nya affärsmodeller, förfinat samarbete, moderna IT-lösningar och starka livscykelledningsmodeller behövs för att förbättra produktiviteten i byggsektorn.
Data och digitalisering
På Granlund tror vi att data och digitala verktyg tjänar alla fastighets- och byggsektorns parter, från investerare och utvecklare till fastighetsanvändare och underhållspersonal.
Be om mer information eller begär en offert
Berätta om ditt projekt eller vilken typ av tjänst du söker. Vi tar kontakt med dig inom kort.
Hitta din närmsta kontaktperson
Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Bli bland de första att ta del av de senaste nyheterna och trenderna kring Granlund och fastighets- och byggsektorn