Skip to content
Vattendata flödar till Granlund Manager

Vattendata flödar till Granlund Manager

8.10.2024 – Integrationen av Granlund Manager och Smartvatten gör uppföljningen och rapporteringen av vattenförbrukningen betydligt snabbare och tillförlitligare. De strängare kraven på ansvarsrapportering understryker fördelarna med integrationen.

Hittills har det varit ett problem att vattendata finns i silor i sina egna system. I värsta fall har data grävts fram från vattenfakturor, papper eller Excel och man har inte hittat dem i något ledningssystem.

”När det finns tiotals eller hundratals fastigheter är den här typen av datahantering väldigt arbetskrävande”, beskriver Kari Haahtela, försäljningsdirektör på Smartvatten.

Integrationen av Granlund Manager och Smartvatten automatiserar avläsningen av vattenförbrukningsdata och gör vattendata till en del av en mer omfattande förvaltning av fastighetsportföljen tillsammans med andra typer av energiförbrukning. Tekniska data finns i Granlund Manager, som samlar även alla andra fastighetsdata och fungerar som ett verktyg för förvaltningen av hela fastighetshelheten.

För en effektiv energiförvaltning är det viktigt att alla mediaslag för alla objekt visas automatiskt i en rapport på ett tillförlitligt och korrekt sätt.

”Med den här integrationen kan man säkerställa att alla mätare alltid avläses korrekt, vilket inte alls är självklart om motsvarande jobb görs manuellt”, berättar Mika Virkki, Solutions Sales Manager på Granlund.

Fördelen med integrationen är skalbarheten: uppföljning och rapportering kan erbjudas per fastighet eller på hela portföljnivån. Det väsentliga är att automatiskt producera data av högre kvalitet. Integrationen gör arbetsuppgifterna mer meningsfulla och sparar tid, då rutinuppgifterna kan utföras med hjälp av dataöverföringar.

Med den här integrationen kan man säkerställa att alla mätare alltid avläses korrekt, vilket inte alls är självklart om motsvarande jobb görs manuellt.

Mika Virkki

Integrationen ger bättre rapportering och besparingar

Vattendata från Smartvatten kan granskas i Granlund Managers dashboard i samma vy som den övriga energiförbrukningen. På framsidan kan du enkelt granska data på timnivå och rapporter om vattenförbrukning mer i detalj.

Förutom priset är ansvarsfullhet och strängare krav på ansvarsrapportering en tydlig trend som styr mot uppföljning av vattenförbrukningen.

Integrationen gör det möjligt att kombinera tekniska data på ett nytt sätt för exempelvis rapportering. För en effektiv energiförvaltning är det viktigt att alla mediaslag för alla objekt visas automatiskt i en rapport på ett tillförlitligt och korrekt sätt. Förbrukningsavvikelser leder mer sannolikt till åtgärder när alla förbrukningsuppgifter i portföljen finns på samma ställe.

Ett väsentligt slutresultat av enklare datahantering och ledning genom information är besparingar: man sparar vatten, energi, arbetstid och pengar, vilket sedan syns som mer lönsam verksamhet.

Granlund Manager + Smartvatten-integrationen är redan i användning i över 700 fastigheter

Granlund och Smartvatten har samarbetat redan länge. De första integrationerna mellan programvarorna gjordes redan för cirka sex år sedan. Sedan dess har integrationen tagits i användning i över 700 fastigheter.

Integrationen används av exempelvis fastighetsplacerare, i organisationer inom den offentliga sektorn och av kommersiella fastighetsägare.

Smartvatten – Understanding Water

Smartvatten grundades år 2013 och har vuxit från ett litet finskt företag som erbjuder energicertifikat till en ledande leverantör av vatteneffektivitetsteknik och -expertis i norra Europa. Företaget har över 130 anställda i åtta länder.

Företaget utvecklar, tillverkar och säljer produkter och tjänster som täcker hela vattenkretsloppet.

“Vi arbetar varje dag mot en framtid där rent vatten värdesätts och där ansvarsfull användning av rent vatten är en kontinuerlig, global verksamhet. Vi hjälper fastighetsbranschen och vattenverken att nå sina vatteneffektivitetsmål genom att följa upp och analysera vattenförbrukningen och upptäcka läckage”, kan man läsa på Smartvattens webbplats.

Du behöver inte längre läsa av vattenmätarna för hand. Pennan och häftet har fått en mer effektiv ersättare.

Först när man vet vad man förbrukar kan man veta på vilken nivå man bör ställa upp sina egna mål.

Minna Tarvainen

Uppföljningen av vattenförbrukningen blir allt viktigare

Förutom priset är ansvarsfullhet och strängare krav på ansvarsrapportering en tydlig trend som styr mot uppföljning av vattenförbrukningen. Uppföljning av vattenförbrukningen hör inte bara till agendan för den frivilliga ansvarsrapporteringen utan återspeglas också i standarderna i hållbarhetsrapporteringsdirektivet, CSRD (ESRS).

Varmvattnet producerar mest koldioxidutsläpp, så det är mycket viktigt att särskilt dess förbrukning mäts och rapporteras. Korrekt rapportering är verkligt viktigt – integrationen av Smartvatten och Granlund Manager erbjuder ett enkelt sätt att göra högkvalitativ ansvarsrapportering för vatten.

”Först när man vet vad man förbrukar kan man veta på vilken nivå man bör ställa upp sina egna mål”, påminner Minna Tarvainen, expert på marknadsföring på Smartvatten.

Fråga mer

Otto Åkerberg

Solution Sales Manager, Nordics & Baltics
Granlund Oy

Begär offert!

Be om mer information eller begär en offert

Berätta om ditt projekt eller vilken typ av tjänst du söker. Vi tar kontakt med dig inom kort.

Hitta din närmsta kontaktperson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Var bland de första att få höra om nyheter och de senaste trenderna inom Granlund och fastighets- och byggbranschen.

Sök